Takmičenje koje podstiče kreativnost, kolaboraciju i logičko rasuđivanje učenika

Deca vole izazove i u njima pružaju svoj maksimum, te tako i najviše napreduju. Matematička takmičenja koja se danas organizuju često negativno utiču na psihu dece jer su ona pod velikim stresom, prisutan je strah od neuspeha, a često i ambicije roditelja i nastavnika mogu biti opterećenje za dete.

Odatle i ideja osnivača Brainfinity takmičenja da naprave nešto novo – takmičenje kroz koje će se učiti na zanimljiviji način, u kome će se rešavati realne situacije iz svakodnevice i koje neće dovesti do učestalog pitanja koje se javlja kod dece kada uče matematiku: „Kako će mi ovo u životu služiti?”

Team challenge: Rešavanje detektivskih zadataka u savremenim uslovima

O čemu je tačno reč?

Brainfinity je autentično takmičenje namenjeno svim petacima, šestacima, sedmacima i osmacima iz cele Srbije koji žele da se oprobaju u kreativnom rešavanju logičkih zadataka i da za to osvoje vredne nagrade.

Takmičenje je podeljeno u 2 faze.

Izazov Brainfinity 2020
14. 3. 2020. u 10h

Izazov je prvi nivo takmičenja, koji se u martu održava online, i sadrži 3 zadatka koja učenici rade. Oni sami biraju da li će izazov raditi u kući nekog od članova tima, školskoj biblioteci, lokalnom kafeu… Sve što je potrebno jeste da imaju računar, tablet, mobilni telefon ili neki drugi digitalni uređaj. Zadatke pronalaze na sajtu takmičenja i za njihovo rešavanje imaju samo 2 sata, a rešenja šalju žiriju.

Finale
Brainfinity 2020

Nakon užeg izbora, pet najboljih ekipa iz svakog razreda prolazi u finale, koje se održava u Beogradu u prostorijama Instituta za moderno obrazovanje, u Masarikovoj. Ovde učenike očekuju 2 nova zadatka. Timovi se nalaze u istoj prostoriji kao i žiri i preko svog mejla dobijaju zadatke: za njihovo rešavanje i pripremu prezentacije imaju 2 sata i 30 minuta. Timovi sami biraju kako će predstaviti rezultate svog istraživačkog poduhvata.

Učesnici – učenici od V do VIII razreda osnovne škole

Za Brainfinity takmičenje mogu se prijaviti svi učenici koji su V, VI, VII i VIII razred, iz bilo kog mesta u Srbiji, a ekipa treba da sadrži 4 člana.

Uslov za učešće je da svaki tim ima svog nastavnika koji će ih usmeravati i pratiti njihovo učešće na takmičenju. Njihov nastavnik-mentor biće im najveća podrška i tokom izazova i tokom finalnog nadmetanja. Ako se u jednom timu prijave učenici različitih razreda (od V do VIII), taj tim će se takmičiti u kategoriji razreda najstarijeg člana tima. Dakle, ako četvoročlani tim ima tri učenika koji su V razred, a jednog koji je VI razred, taj tim će se automatski takmičiti sa timovima VI razreda.

Kako da kreirate ekipu?

Da biste se prijavili za takmičenje Brainfinity 2020, potrebno je da:

Brainfinity smislite ime ekipe;

Brainfinity pronađete svog nastavnika-mentora;

Brainfinity napravite logo ekipe;

Brainfinity kreirate fotografiju ekipe;

Brainfinity napravite e-mail ekipe;

Brainfinity sve pošaljete na
brainfinity@institut.edu.rs

Nakon toga ćete dobiti povratnu informaciju o tome da li ste sve ispoštovali, kao i podatak o statusu uspešnosti prijave.

Detaljnije o kreiranju ekipe »

Prijavite svoju ekipu na BRAINFINITY 2020
najkasnije do 6. marta!

Ekipu može da prijavi bilo ko – i učenici, i nastavnici, i roditelji. Važno je samo da svi uslovi neophodni za prijavu ekipe budu ispunjeni.

Vredne nagrade za najbolje takmičare i nastavnike

Najbolje ekipe na finalnom takmičenju očekuju i vredne nagrade, koje će im biti dodeljene na dan održavanja finala.

Ali će i najbolji nastavnici-mentori biti nagrađeni! Njih očekuje besplatno jednogodišnje članstvo u Institutu za moderno obrazovanje.