Pravila i propozicije takmičenja

Ako želite da prijavite svoju ekipu na takmičenje Brainfinity 2020, važno je da dobro proučite pravila i propozicije koje su neophodne za učestvovanje na ovom takmičenju.

Kako se formira ekipa?

Ko sve može da se prijavi za takmičenje?

Ko će biti u žiriju?

Kako možete da se prijavite?

Brainfinity logo

Do kada traju prijave?

Kada je prvi nivo takmičenja?

Gde se održava finale?

Kakvi zadaci vas očekuju?

Brainfinity – takmičenje sastavljeno iz 2 faze

Online izazov i finale

Brainfinity izazov

Brainfinity izazov se održava u subotu, 14. marta 2020, u 10h.

Tada će na naslovnoj strani ovog sajta biti objavljena 3 zadataka koje će ekipe moći da rešavaju online, od kuće, iz školskih prostorija, kafea ili nekog drugog mesta koje odaberu. Za rešavanje ova 3 zadatka, ekipe imaju tačno 2 sata, a zatim svoje rešenje prosleđuju ovde.

Brainfinity finale

Brainfinity finale se održava u prostorijama IMO.

Timovi u finalu imaju 2 sata i 30 minuta da reše 2 zadatka, pošalju rešenja i prezentaciju žiriju i pripreme se za prezentovanje rešenja žiriju (i sama prezentacija se boduje). Ekipe će raditi zadatke u posebnim prostoriiama, uz upotrebu računara i tableta.

Prijavljivanje ekipa

Svaka ekipa se sastoji od 4 člana. Članovi su učenici od V do VIII razreda osnovne škole, a ekipa će biti u konkurenciji onog razreda koji pohađa najstariji član ekipe. Kada oformite ekipu, morate naći nastavnika koji će podržati vašu ekipu i postati vaš mentor.

Nakon što to uradite, osmislite ime, e-mail i logo ekipe i napravite zajedničku fotografiju, a zatim se PRIJAVITE ZA TAKMIČENJE.

Trudite se da budete što originalniji jer i to utiče na stav žirija o vašoj ekipi. Ako prijavite ime koje je već prijavila neka ekipa, bićete odmah obavešteni o tome i moraćete da promenite ime. Ekipa će biti zvanično prijavljena kada to potvrdi njen nastavnik-mentor.

Brainfinity izazov – propozicije

Da biste mogli uspešno da učestvujete u izazovu ovog takmičenja, biće vam potreban računar sa internetom i prostorija u kojoj vi i vaša ekipa možete neometano da radite. Osim toga, možete koristiti i više računara, tablete, vaše mobilne telefone i druge uređaje, dakle, svu tehnologiju koja vam je na raspolaganju.

Budite u pripravnosti jer ćemo u subotu, 14. marta 2020, u 10 časova, na naslovnoj strani ovog sajta okačiti zadatke za Brainfinity 2020. Od tog trenutka, imaćete 2 sata da rešite zadatke i pošaljete rešenja žiriju.

Rešavanje zadataka online i slanje rešenja

Sa svojom ekipom odaberite sa kog ćete mesta rešavati ovaj izazov. Ali ne zaboravite:

Imate samo 2 sata da rešite zadatke u okviru izazova!

Ako ne uspete da ih u tom roku rešite, sledeću priliku da učestvujete na Brainfinity takmičenju imaćete naredne godine.

Kada završite sa rešavanjem problema, rešenja treba da pripremite za slanje. Vodite računa da žiri ocenjuje i formu u kojoj su rešenja poslata. Sva rešenja zajedno ne smeju da pređu 5 MB. 

Kada pripremite rešenja za slanje, treba da odete na stranicu za priloženje rešenja i da na predviđeno mesto podignete svoje fajlove.

Objavljivanje rezultata izazova i prolazak u finale takmičenja

Poslata rešenja pregledaju članovi žirija, koji daju nezavisne ocene od 0 do 20.

Na osnovu zbira svih ocena rangiraju se ekipe za svaki razred ponaosob. Pet najboljih ekipa iz svakog razreda stiče pravo da učestvuje u finalnom delu takmičenja, a spisak ekipa koje prolaze u finale biće objavljen 14. marta 2020. na naslovnoj strani sajta, do kraja dana.

Brainfinity finale – propozicije

Ekipe koje prođu u finale imaju više od mesec dana da se još bolje uigraju i pripreme za njega.

Na finale ekipe dolaze sa svojim nastavnicima-mentorima sat vremena pre početka takmičenja, gde će saznati sve detalje takmičenja.

Zatim će ekipe biti raspodeljene u određene prostorije Instituta za moderno obrazovanje, dobiće računare i tablete, a onda će u 11h na e-mail dobiti i 2 finalna Brainfinity zadatka.

Finalno nadmetanje u modernim prostorijama Instituta

Sve ekipe rade ista 2 zadatka, ali u različitim prostorijama. Za to vreme njihovi nastavnici-mentori neće im praviti društvo, ali će, kao i svi koji to žele, moći putem Live streama da prate svoju ekipu online. Finale je malo izazovnije, pa će vam za njega biti potrebna veoma dobra organizacija.

Imate 2 sata i 30 minuta da rešite zadatke, pošaljete rešenja žiriju, spremite prezentaciju i osmislite kako ćete svoja rešenja predstaviti žiriju kada na to dođe red!

Nakon 2 sata i 30 minuta, dolazi na red i prezentovanje rešenja do kojih je vaša ekipa došla.

Tada su sve ekipe sa svojim nastavnicima u istoj prostoriji u kojoj je i žiri, a za svoju prezentaciju mogu koristiti i video-bim. Nakon izlaganja svake ekipe, žiri se povlači, ocenjuje svaku ekipu i donosi odluku o najboljima.

Proglašenje pobednika i dodela nagrada

Na kraju takmičenja, žiri svečano proglašava pobednika, uz argumentovano obrazloženje i kratku diskusiju o tome zašto je baš ta ekipa pobedila na takmičenju Brainfinity 2020, a zatim sledi dodela nagrada.

Najbolja ekipa dobija tablete, medalje i pehar, ali i još dosta drugih pogodnosti, dok svi nastavnici-mentori dobijaju besplatno jednogodišnje članstvo u Institutu za moderno obrazovanje, u kom mogu dodatno da produbljuju svoja znanja i iskustvo kada je reč o problem solvingu.